• Nieuwe spelregels O13 en O14

  2 sep 2023 Beheerder
 • Vorig seizoen startte de KNVB een pilot met vernieuwde spelregels. Meer dan 900 teams uit de JO13-competities (categorie B) in de districten Noord en West I namen deel en speelden voor het eerst met onder andere de zelfpass en de intrap. Door de positieve reacties wordt de pilot in het komende seizoen uitgebreid.

  De KNVB zet zich in voor een (veilige) omgeving waarin spelers en speelsters met plezier steeds beter leren voetballen. Daarnaast willen we graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Nieuwe spelregels dragen daaraan bij en daarom werd in de pilot van vorig seizoen met vier vernieuwde regels gespeeld: de zelfpass, intrap/indribbelen, een tijdstraf en vliegend wisselen.

  Zelfpass
  Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.

  Intrap/Indribbelen
  Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

  Tijdstraf
  Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een 2e gele kaart of directe rode kaart mag je niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

  Vliegend wisselen
  Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out.

  Lees het uitgebreide artikel op de website van de KNVB:
  O13 en O14 gaan in 2023/’24 verder met vernieuwde spelregels | KNVB