• Effe bijkletsen met Bart Kennes

  29 mrt 2021 Beheerder
 • Vanaf 1 juli is MK Gilze, wat staat voor Machines Kennes medehoofdsponsor van de v.v.Gilze. De vlag van dit mooie bedrijf wappert al enige tijd naast die van Ad Spapens op het hoofdveld. Ad die de v.v. Gilze al vele jaren ondersteunt. Wie is de man achter MK? Om dat te weten maakten we een afspraak met Bart. En zo ontmoette we op woensdag 10 maart Bart Kennes in de ontvangstruimte van zijn bedrijf. De ontvangst gaat met Gilse gemoedelijkheid. Dat geeft je het gevoel dat het met ons bijkletspraatje wel gaat lukken.

  Wie is toch Bart Kennes? Bart aan jou het woord. “Ik ben 35 jaar geleden geboren in Gilze en ben daar ook opgegroeid. Het dorp  waar ik me  prima thuis voel. Ik woon in de Augustinusstraat op nummer 25 samen met Annet, mijn vrouw en onze twee kinderen Dex en Lynn van 4 en 2 jaar.” Zo opent Bart.

  Je zult zeker ook iets over jouw bedrijf willen vertellen. “Zeker wil ik dat. Om hier, (voor de technici) een volledige indruk van te krijgen is het handig om onze website te bezoeken. Maar heel in het kort. Wij houden ons bezig met het reviseren en het onderhoud van verpakkingsmachines. Dat kan op locatie maar ook in onze werkplaats. Veel wat daar aan verwant is, staat voor MK Gilze. Daarnaast is MK Tooling een apart onderdeel, wat je kunt zien als onze draai en freesafdeling. We werken met 70 medewerkers die een gemiddelde leeftijd hebben van ruim 29 jaar. Opmerkelijk is dat die op een enkeling na, allemaal wonen ten zuiden van de A58.” Aldus Bart.

  Nu dan hoofdsponsor van de v.v. Gilze. Bart: “Inderdaad, vanaf 1 juli hebben we onze bedrijfsnaam, voor de duur van 4 jaar, als medehoofdsponsor verbonden aan de v.v. Gilze. Het is de voetbalvereniging waar ik veel voetstappen heb liggen en waaraan ik ook fijne herinneringen heb. Na gesprekken met William Akkermans en Roderick Broers, leden van het sponsorteam, zijn we tot deze stap gekomen. Onze sponsoring is overigens niet nieuw. Vanaf  1994 waren we afwisselend of bord of shirt sponsor. Op het a.s. nieuwe tenue, van de gehele jeugdafdeling, zal ons logo te zien zijn. Waar doen we het voor? Voor een belangrijk deel is het je maatschappelijke betrokkenheid tonen. Daarnaast biedt het naamsbekendheid. Ook willen we jongeren, zeker ook van de v.v.Gilze, en die geïnteresseerd zijn in techniek, met ons kennis laten maken. Wie weet waar het toe leidt.” Zo zegt de gedreven ondernemer Bart. 

  Toen enige tijd geleden Bert de Bruyn er hoogte van kreeg dat onze 'vragensteller' zou gaan 'bijkletsen' met Bart Kennes, zei Bert over Bart Kennes het volgende: “Zowel in de A als B jeugd had ik Bart onder mijn hoede. Ik gaf trainingen, was zijn elftalleider en floot zo nu en dan wedstrijden waarin Bart meedeed. Bart was een fysiek sterke speler. Zo sterk zelfs dat hij zonder een opzichtige overtreding te maken, met enige regelmaat zijn tegenstander ondersteboven liep. Hij was zeker een prettige gast in de omgang.” Zo herinnert zich Bert. Bert zei vervolgens tegen de 'vragensteller' : “Als je met Bart gaat bijkletsen, vertel hem dan maar dat hij, een belangrijk deel van zijn ontwikkeling, aan mij te danken heeft.” Dat is nogal al wat. Hoe denk jij daar over Bart? “Een belangrijk deel, nou nou, zeg maar tegen Bert dat hij wat overdrijft. Hij was een gedreven trainer en elftalleider. En ik geef toe, ik had wel wat sturing en leiding nodig. Dat deed Bert goed. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor.” Zo zegt Bart lachend.

  Wat valt er zoal meer te vertellen Bart over jouw v.v.Gilze-tijd? Bart: “Als jong manneke trapte ik mijn eerste ballekes bij de F-7. Ik doorliep de pupillen en junioren teams. Daarna was ik voor korte tijd selectiespeler. Dat heeft geleid tot welgeteld twee optredens in Gilze 1. Als tweede elftalspeler haakte op enig moment af en koos voor Gilze 4. Dit was, en is zoals ik begrijp, nog steeds een hecht vriendenteam. Met dit team werden we, al weer heel wat jaartjes geleden, kampioen. We kozen voor een rit met de platte kar door ons durpke. Dat de straten in Gilze niet vol zouden staan, met ons toejuichende supporters, hadden we wel verwacht. Toch trokken we de aandacht van veel dorpsgenoten met veel verbaal en euforische herrie, die altijd weer loskomt na zo'n topprestatie.” Zo beleeft Bart weer even de sfeer van toen.

  Na zo'n lange periode v.v.Gilze zul je er vast nog meer herinneringen hebben. Bart: “Zeker, om maar met een vervelende ervaring te beginnen. Zowel  aan mijn linker en rechterknie scheurde mijn kruisband af. Dan kun je niet anders  besluiten dan met voetbal te kappen. Maar ik had mijn v.v.Gilze-tijd niet graag willen missen. Herinneringen heb ik aan het pupillenkamp waar we, twee jaar op rij, in de nacht met hoosbuien te maken kregen en zowat de tent uitdreven. Met alle ongemakken van dien. De feestjes met ons team in het bos van Johan en Ineke Oprins. De uit de hand gelopen clubavonden in kantine van het sportpark aan de Lange Wagenstraat. Daar waar Louis Bouman na sluitingstijd het bezit nam van de keuken en voor ons een oh zo gezonde vette hap verzorgde. Waren wij het, die daar zo naar laat buiten rolden, toen Jac Broers zijn werkdag, in alle vroegte, begon met het schoonmaken van de kleedkamers? Het zou zo maar kunnen. Wat iedereen wel eens overkomt. Een uitwedstrijd bij Sarto. Voetbalschoenen vergeten!” “Probeer het maar op je Niki's,” zeiden Toon Faes en de helaas overleden Peter Blok. Dat werd niks dus” Bart vervolgt. “Ook heb ik fijne herinneringen aan de eveneens, zo plotseling, overleden Jos van Gils. Jos was iemand die veel positiviteit uitstraalde en kon 'buurten' als de beste. Zeker over zijn geliefde onderwerpen. Als Jos maar kon praten over zijn Gouden jaren bij de v.v.Gilze en het Alphense VIOLA. De topper die hij was, zijn techniek en snelheid.

  Ook  zijn liefde voor NAC wist hij zo te omschrijven dat, een seizoenkaart kopen, het beste besluit zou zijn dat je in jaren had genomen. Toch keerde hij  NAC voor effe de rug toe. Hij stond  daar eens twintig minuten in de rij om pilsjes te kopen voor hemzelf en zijn maten. Eenmaal aan de beurt, geen bier voor Jos. Reden, Jos kon zijn clubkaart niet tonen. Gevolg, Jos was pisnijdig en had het helemaal gehad met NAC. Tot zijn woede voorbij was over dit onrecht.” Zo vat Bart wat herinneringen samen.

  Behoort sporten nu voor Bart tot het verleden? “Nee dat zeker niet. Voor mij zijn sport en een kantine onlosmakelijk. Mijn keuze viel daarbij op TC Gilze. Daarnaast hebben we in ons bedrijfspand ook een fitnessafdeling.  Samen met Sander Coppens maak ik hier regelmatig gebruik van. Dave Graafmans is dan onze personal trainer.” Aldus Bart. Genoeg gesport. Jouw vrije tijd. Jouw gevoel voor humor. Om eens wat te noemen. “Vrije tijd, als je daar onder verstaat, alle tijd buiten een veertigurige werkweek. Dan kom ik er bekaaid van af. Zeventig uur per week is voor mij meer regel dan uitzondering. Dat is deels ook een bewuste keuze.  Ik kies er voor om relaxed mijn werk te kunnen doen. M.a.w. ergens de tijd voor nemen niet overhaast handelen en besluiten.

  Dan humor. Heb ik humor? Ik ben meer van de bloopers. Cabaretiers, hoe goed ze hun best ook doen, is aan mij niet besteed. Geen Theo Maassen of Youp van 't Hek. Voorvallen die onverwacht gebeuren werken meer op mijn lachspieren. Er zit wel een beetje een plaaggeest in mij. Eén van onze medewerkers moest een rit gaan maken met één van onze bedrijfsbusjes. Hij was wat onzeker over of hij dat wel zou kunnen. Na wat geruststellende woorden van mijn kant, stapte hij het busje in reed, zoals ook nodig, een stukje achteruit. Ik geef een knal met mijn vuist op de achterportier. Tot grote schrik van die medewerker, die veronderstelde al meteen een deuk te hebben opgelopen. Hij springt direct de auto uit om de schade op te nemen. Tot zijn geruststelling ziet hij een lachende Bart staan. Beetje tricky, ik weet het. Of de lasser die geconcentreerd een las aan het leggen is en ik naast hem een vuisthamer op de werkbank laat vallen. Natuurlijk word ik ook wel eens terug gepakt en terecht.” Waaruit maar weer blijkt dat hij zijn kwajongensstreken nog niet achter zich heeft gelaten. 

  Laatste vraag Bart. Waar word je blij van? Bart: “Als ik dat ook mag vertalen naar gelukkig zijn. Dan geldt dat op de eerste plaats voor mijn gezin. Het op zien groeien van onze kinderen. De eerste stapjes en woordjes, Dex die  tegen een bal begint te trappen en zo goed als zeker pa opvolgt bij de v.v.Gilze, geweldig toch? Blij dat is toch weer net iets anders. Maar ik heb daar wel een goed voorbeeld van. Ik krijg nog al eens te maken met een technisch probleem wat mij, door een klant, wordt voorgelegd. Ik deel dat uiteraard met anderen. Dan beginnen de raderen in mijn bovenkamer te draaien. Als dat resultaat oplevert maakt me dit ontzettend blij. Van een andere orde, als mijn auto weer een wasbeurt  heeft gehad, geeft me dat op zijn minst een goed gevoel. Ik gruwel van een vieze auto.” Waarmee Bart ook iets prijs geeft van zijn gevoelsleven.

  En zo kletsten we gezellig wat bij met Bart Kennes. De jonge ondernemer met een v.v. Gilze verleden, dat wordt voortgezet door de sponsoring van MK. Dat zeer wordt gewaardeerd door onze vereniging. Van harte wensen we MK een succesvolle toekomst. Bart bedankt voor jouw medewerking aan ons bijkletspraatje.

  Red Jos van Dongen