• Één-tweetje met.......... Jürgen Arts

  12 jan 2023 Beheerder
 • Één-Tweetje met…

  Vrijwilligers zijn er in allerlei soorten, maten en fanatisme-niveaus. Je kunt ze eigenlijk indelen ergens tussen “ik doe heel af-en-toe wat voor de club” en “Ik woon zo’n bietje in het clubhuis”. In de laatste categorie is Jürgen Arts te vinden en dus werd het hoog tijd dat ik hem eens ging opzoeken in zijn surrogaat-woonkamer boven bij de lift in het clubgebouw.

  Een jaar of 42 geleden stak Jürgen voor het eerst de Lange Wagenstraat over om de voetbalschoenen onder te binden bij de VV Gilze. Gestart in de E-pupillen belandde Jürgen in de beginfase van zijn carrière meestal in de tweede teams. Hij bleek een laatbloeier, want vanaf de B-junioren veroverde hij een vaste plek in het eerste. Tot het noodlot toesloeg en een fikse beenbreuk hem terugwierp in zijn aspiraties. Een zware tijd voor iemand die 7 dagen per week aan het voetballen was (ZV Gilze op de maandag, trainen op de dinsdag, training geven op de woensdag, trainen op de donderdag, potje zomaar zaalvoetballen op de vrijdag, met de A-junioren op de zaterdagmiddag en ’s avonds de zaal in met ZV de Pomp en dan op zondag dikwijls bij de senioren mee… en dan waren de dagen van de week toch echt op).
  Eenmaal hersteld zette Jürgen zijn carrière voort in Gilze 5 om van daaruit gestaag via het derde een opmars in te zetten richting de selectie. Inmiddels waren de knieën dermate vaak aan letsel onderhevig dat de kicksen aan de wilgen werden gehangen.

  De speler Jürgen had het merendeel van de tijd een ietwat vertroebelde relatie met het scheidsrechters-corps (meer dan eens ging er een ‘Godnondeju’ richting de arbiter van dienst). Met de gedachte “dat-kan-ik-beter” in het hoofd nam hij de dappere stap om zelf in het zwart de fluit te gaan hanteren. En verre van onverdienstelijk, want hij schopte het tot het hoogste jeugdniveau van Nederland en floot in menig stadion jeugdwedstrijden met spelers als Rafael v/d Vaart (die desgevraagd aangaf zich deze scheids nog te herinneren en erna nooit meer openlijk commentaar te hebben geleverd op de arbitrage…). Echter ook op dit vlak liet zijn fysiek hem wat in de steek.

  De fysieke ongemakken betekenden overigens geen vaarwel bij de VV. In de eerste fase was Jürgen actief als jeugdtrainer en -leider (zowel jongens als meiden), maar al snel werd zijn takenpakket ietwat uitgebreid:

  • Als wedstrijdsecretaris regelt Jürgen de veldbezetting op wedstrijddagen, wijzigingen, afgelastingen, vriendschappelijke potjes en de contacten met de KNVB en andere clubs. Hij heeft nu dermate veel app-groepen en contacten in zijn telefoon dat hij die met 4GB geheugen heeft moeten uitbreiden.
  • In de rol van coördinator is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de lichting JO19, waarin oudste zoon Scott actief is.
  • Als assistent van Jeffrey Lichtenberg probeert hij zijn voetbalkennis over te brengen aan de JO17-1, waarin jongste zoon Wes (gezegend met de traptechniek van zijn vader) actief is.
  • Omdat Jürgen erachter kwam dat hij op donderdagavonden tussen 20.00 en 21.30 uur vrij vaak niks te doen had, is hij ook in de activiteitencommissie gestapt. In deze rol regelt hij onder activiteiten als beachsoccer, ouder-kind-wedstrijden, zaalvoetbal, penaltybokaal  en Led-voetbal.
  • Als clubscheidsrechter fluit hij zo nu en dan nog een potje op de velden van Verhoven.

  Heeft deze man ooit een loterij gewonnen, want om te werken of voor een gezinsleven lijkt er weinig tijd over. Maar niets is minder waar. Zo’n beetje in het hol van de leeuw (achter de voetbalvelden) in Rijen is Jürgen werkzaam in de gereedschapmakerij van de firma Curtec in de Rijen (in de vroegere volksmond de Curver). Als toeleverancier van de Medische Industrie zijn het de afgelopen coronajaren ware tropenjaren geweest op het bedrijf.

  Vrouw Lilian is al bijna net zo vaak op de vereniging te vinden (voormalig bestuurslid, inval-wedstrijdsecretariaat op de zaterdagen, activiteitencommissie) en beide zoons zijn fanatieke voetballers, dus daarin is een win-win modus gevonden.

  Op zondagen even geen VV voor Jürgen, al zal dit met de overgang van Scott naar de senioren mogelijk snel  veranderen. Dat is de dag van rust en tijd voor zichzelf. Zo kijkt hij graag sport maar opvallend weinig voetbal. Hij volgt wel onder andere  het wielrennen, veldrijden, schaatsen, zo’n beetje alles wat er op de TV te zien is.

  Al zijn activiteiten rondom de vereniging zijn ook bij het bestuur niet onopgemerkt gebleven. Bestuurslid Technische Zaken René Clemens herkende de potentie en vroeg Jürgen hem te gaan ondersteunen. Tijdens ons één-tweetje heb ik in praktijk mogen zien wat dit inhoudt en hoe René vakkundig technisch ondersteund werd bij het aandoen van het licht in de kantine. Jürgen is er vrij zeker van dat de ondersteuning zich op korte termijn ook gaat verplaatsen naar het voetbaltechnische gedeelte. In die rol gaat hij bijdragen aan technische beleidsplannen, elftalindelingen, vraagbaak door zijn schat aan ervaring etc. Een mooie uitdaging, maar ook een veeleisende. Wat andere, eerder genoemde, taken zullen dan ook aan andere vrijwilligers worden overgedragen.

  Wat drijft Jürgen om ziel en zaligheid in onze mooie club te steken? Bij het stellen van de vraag fonkelt er trots in zijn ogen. Een schitterend complex, een hoofdveld ramvol met sponsorborden (bewijs dat Gilze ook bij het bedrijfsleven in trek is), ruim 40 teams, maar vooral de gezelligheid en behulpzaamheid onder de vrijwilligers waarop het allemaal draait!

  Voordat ik aan dit stukje begon googelde ik nog even op ‘ruwe bolster, blanke pit’. Zowaar stond er bovenstaande foto bij. Jürgen is een man van weinig woorden en recht-voor-zijn-raap als hij het nodig vindt. Maar bovenal heeft hij een enorm hart voor de club, staat hij voor iedereen klaar en vervult hij duizend-en-één rollen binnen de club met groot plezier. En zolang dat er is gaat ie door.

  Jürgen, bedankt voor het één-tweetje. We zien of spreken elkaar vast snel weer als de ballen te hard gepompt staan, er een licht op het trainingsveld het niet doet, een wedstrijd een half uurke later moet worden gespeeld, we hesjes tekort komen, ik het licht in de kantine niet aan of uit krijg, de sleutel van het kleedlokaal ingeleverd moet worden, de tegenstander op zaterdag met 5 dispensatiespeelsters heeft gespeeld of gewoon voor een geintje over Feyenoord!

  2023-01/Josti