• Andere tijden - V.V. Gilze 100 jaar - 1963

20 feb 2021 Beheerder
  • Beste v.v. Gilze aanhangers
     Neem de moeite om dit eens effe te lezen. Zeker de selectiespeler, maar ook iedere andere lezer zal tot de conclusie komen. Het waren echt andere tijden v.v. Gilze. Plaats het in de tijd, al zal dat enige moeite kosten.

Andere tijden  - 100 jaar VV Gilze  -  1963

Prestaties Gilze 1 ondermaats.
    Alvorens mij tot mijn voorgenomen onderwerp te bepalen, wil ik gaarne mijn dank betuigen aan de redactie van het clubblad 'Contact' , dat mij maandelijks een exemplaar  doet toekomen, zodat ik van de sportieve prestaties in Gilze op de hoogte blijf, hetgeen mij bijzonder interesseert. In het Aprilnummer heb ik bij het bekijken van de ranglijst, helaas geconstateerd, dat het met het eerste elftal van Gilze niet zo best, beter gezegd, bar slecht gaat. Mijn eerste gedachten hieromtrent gingen uit naar uw trainer de heer van Bladel, waar ik het een trieste zaak voor vond. Temeer daar hij mij bekend is als een enthousiaste sportman, die zich voor 100% geeft. Dit schijnt echter niet voldoende om het eerste elftal een redelijke plaats op de ranglijst te doen innemen. Ik vraag mij af wat de reden van het slechte resultaat is. Volgens mij ligt het niet aan het 'materiaal' dat Gilze tot zijn beschikking heeft. Dit lijkt mij technisch en tactisch ruimschoots voldoende om zich in de derde klasse te handhaven. Het is mij niet bekend, maar het zou wel eens aan het enthousiasme kunnen liggen. Ik heb het stille vermoeden, dat wanneer de spelers van het eerste elftal, slechts het enthousiasme van hun trainer zouden kunnen overnemen, hun elftal een veel betere plaats zou bezetten. Kom aan Gilze 1. In de afdeling waar jullie in spelen moet het toch mogelijk zijn om met louter enthousiasme te knokken voor iedere meter, er fel doch sportief tegen aanhangen, in de kopgroep te vertoeven. Door de tegenstander geen meter ruimte te geven, speelt men de meeste teams in uw afdeling na een half uur groggy. Wanneer dit is gelukt, is de wedstrijd al half gewonnen, dan is het nog slechts een kwestie van doorzetten. Om dit systeem toe te kunnen passen moet men er met zijn elven voor de volle 100% achter staan. Ik vraag me echter af wie hier niet toe bereid is, als het gaat om het behoud van het derde klasserschap. Denk hierbij eens aan de vreugd die u uw supporters hebt bij de overgang naar deze klasse. Het partijtje voetbal, dat je iedere zondag speelt neemt in aantrekkelijkheid toe, wanneer je met zijn elven als vrienden, je iedere week volledig inzet. D.w.z. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar eveneens op de trainingsavonden, alle elf present, alle elf keihard werken, met het groeiende verlangen de komende tegenstander te verpletteren. Weet, dat je voor een teamsport gekozen hebt, dit consequenties meebrengt. Je bent onderdeel van een geheel. Dus wanneer  er één is die niet geeft wat hij kan geven, doet deze zijn team tekort. Kan men het niet opbrengen zich volledig te geven voor zijn team, dan mist men de verantwoordelijkheid voor de teamsport en behoort men een individuele sport te beoefenen, waarin men slechts de eigen verantwoordelijkheid voor slagen of niet slagen. Gilze 1  jullie hebben niet alleen verantwoordelijkheid t.a.v. Je eigen team maar eveneens voor de hele vereniging en voor het hele sportminend Gilze. Hoeveel spelers uit lagere elftallen zouden niet keihard willen werken in het eerste elftal? Zij kunnen het echter niet omdat zij de capaciteiten missen. In een goed harmonisch functionerend team behoort het zo te zijn, dat wanneer een speler niet zo best draait, er geen twijfel bestaat of het aan weinig interesse dan wel aan een off-day ligt. Dit laatste moet zeker zijn. De andere 10 spelers moeten een schepje bovenop doem om de off-day van een der spelers te compenseren. Als men in deze geest strijdvaardig elke week het sportveld betreedt, dan zijn er twee mogelijkheden, winnen of met ere gelijkspelen of verliezen. Ik hoop voor de toekomst dat het met ere winnen zal zijn, opdat Gilze 1aan het eind van de competitie veel plaatsen gestegen zal zijn. Excelsior! Trainer en spelers veel succes!

Ad van der El  (een zeer betrokken verenigingsman)

Uit clubblad  'contact' van toen RKSV Gilze (1963)